Вход

Тънкости за майсторско задушено

Зимата дойде, застояваме се повече у дома. Похапва ни се топла, домашна храна.

Ако през летните дни сме били по-често около скарата и барбекюто, сега ще се завъртаме повече около тенджерата с къкреща ароматна гозба.

Според Майкъл Полан майсторското готвене се свежда до търпение и практика. Избрахме да Ви запознаем с няколко базови тънкости при приготвяне на МАЙСТОРСКО задушено ястие.

  • Първо е бавното сотиране на т.н „светата троица“ - нарязани на ситно лук, морков и целина (в отношение 2:1:1), на ниска температура. Огънят трябва да е намален, за да не прегори лукът, а да стане напълно прозрачен, мек и нежен.
  • Предварителното запържване на месото в малко мазнина ще добави още един пласт аромат към ястието, ще се карамелизират захарите в месото и то ще придобие приятен златист загар.
  • След като извадите запърженото месо от тигана , задължително деглазирайте тигана с малко вино. Получения сос ще използваме за задушеното.
  • Сега събираме в един съд сотираните зеленчуци ( те служат като канапе), запърженото месо слагаме отгоре, течността от деглазирането, накрая поливаме с бульон, или бира, или вино, или вода и похлупваме съда.
  • Бавното готвене е последния ключов момент. Експертът Харолд Макгий препоръчва никога да не допускаме задушеното ястие да надхвърли точката на кипене – 100 градуса.       Още при 150 градуса течността в покрития съд ще започне да ври и това ще навреди на месото. Течността, в която готвим трябва да изпуска по някое мехурче, казва Макгий, това ще размекне мускулите и ще позволи на ензимите да разграждат съединителната тъкан. Също ще запази червеникавия оттенък на месото. Според експерта, при температура на фурната 120 градуса, месото ще достигне 80 градуса. Така в продължение на 3-4 часа всичкия колаген ще се стопи в сочна субстанция, а месото ще трепти, когато го побутнем.
  • Оберете и махнете мазнината, която се е показала над ястието.

Посоляването изсушава ли месото или не?

Умението да боравим със солта е от значение за крайния резултат приготвенето на месо. Посоляването изсушава ли месото или не?

Отговорът на въпроса зависи от начинът на готвене.

Ако печем месото на тиган, плоча или скара, месото запазва по-голямата част от солта си, която по принцип съдържа. Така, че допълнителното посоляване е необходимо едва след като приключи процесът на готвене, на етап преди сервиране, за да остане сочно месото.

Когато варим или задушаваме месо(т.е. месото е поставено в течност при готвенето), е добре месото да се осоли един ден преди готвене .

Защо е нужно толкова рано да го правим?

Защото, ако го посолим едва 1 час преди готвене, солта ще извлече влагата от мускулните клетки и дотам. Ако сте го посолили обилно и по-рано (примерно един ден преди готвене), солта ще има достатъчно време да извлече водата от месото и в клетките ще се образува един вид осмотичен вакуум. След като солта се разтвори във водата, която е извлякла, тази солена течност се всмуква обратно в клетките, заедно с всички подправки или други аромати в нея и по този начин подобрява значително вкуса на месото, т.е ранното посоляване помага на месото по-късно да поеме вкусове.

Уловете мига с фотоапарат

Мили хора,

след като сте наши клиенти, значи Вие сте тези, които се грижат за храната в къщи.

Ние сме любопитни какви кулинарни изкушения приготвяте с продуктите на Sunnyfarm.

Приканваме Ви да уловите мига чрез снимки.

Помолете някой близък да Ви направи снимка докато готвите.

Снимайте Вие, ако друг готви с продуктите на Sunnyfarm.

Снимайте децата, докато готвят. Това ще ги забавлява.

Снимайте готовото ястие, приготвено с наш продукт.

Снимайте хората, които си облизват пръстите над Вашето кулинарно творение.

Споделете с нас рецептата.

Защото искаме да направим следващия си продуктов каталог изцяло с ваши снимки.

Защото тези снимки ще носят следите на истинското преживяване от допира с продуктите на Sunnyfarm.

Изпращайте ни снимките на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Пишете ни каква е рецептата и какви са продуктите, които сте вложили.

За проявеното творчество и отделено време, ще Ви възнаградим  еднократно с 10 % отстъпка при следващата Ви поръчка и разбира се ще Ви подарим каталог.

Чакаме с нетърпение и любопитство.

Екипът на SUNNYFARM

Клопаница

Преситени от модерни готварски рецепти, в търсене на добре забравеното старо, попаднахме на тази простичка, но много вкусна рецепта от един стар сборник „Календар на домакинята“ издаден 1983 г. от тогавашното издателство „Техника“. Наименованието на книгата подсказва, че тя е предназначена да служи на домакинята като указател за приготвяне на храна според сезоните. Рецептата за „Клопаница“ беше поставена в раздела за м. ноември. 

 Продукти за 5 порции: 750 г свинско месо нарязано на парчета, както за шишчета 75 г свинска мас, 5 глави кромид лук, 1 чаена лъжичка червен пипер, ½ връзка магданоз, черен пипер (смлян) и сол на вкус.

Месото се запържва в маста, посолява се и се изважда. Лукът се нарязва на филийки, претрива се със сол, разбърква се с дребно нарязания магданоз, червения и черния пипер и се поставя в тенджера. Върху лука се слага изпърженото месо. Ястието се похлупва с капака и започва усърдно да се разклаща, върху умерено загрята нагревателна площ (на котлона или на плоча), докато месото се размеси с лука и се сготви напълно. Поднася се със съда, в който е приготвено.

sunnyfarm

Sunnyfarm с 5000 последователи.

SUNNYFARM  вече има 5000 последователи във Facebook.

През лятото на 2014 направихме първите си стъпки с желанието да направим нещо ново, а днес реализираме своята визия.

Благодарни сме за възможността да правим това, в което вярваме.

Благодарни сме за Вашето доверие.

Това ни носи радост и мотивация да продължаваме да бъдем по-добри и да допринасяме повече.

Утре 28 август (вторник) Ви подаряваме  15% отстъпка от цената на пилетата.

Промоцията е валидна за поръчки направени на 28.08.2018 г(вторник). Отстъпката ще бъде калкулирана след оразмеряване на Вашата поръчка.

Достваката до гр. София ще е в петък.

 

Резюме за нас

 

SunnyFarm Logo

НИЕ сме малка симбиотична ферма разположена в предбалканското село Абланица, на 12 км от гр. Ловеч. Извършваме доставка на храна по график.

Мнения

5.00 STARS
Скъпи, SunnyFarm (именно скъпи, защото откакто ви познавам, повече не се чудя с какво да нахраня семейството си, а това ...
- taly
Sep 22, 2016 8:37PM

Контакти

0878701095
0887836839

 info (at) sunnyfarm.bg

 

SunnyFarm в социалните мрежи: