Вход

Как да приготвяме телешкото?

Мнозина се страхуват да готвят телешкото месо, защото става жилаво и сухо. Това може да се избегне ако се знае предварително кое месо за какъв вид ястие става.

Как да готвим месото, за да запазим полезните качества?

Готвенето в гърне или глинени гювечи от близкото минало си има логично обяснение. Храната става особено вкусна, но и много по-полезна. В тези съдове готвенето се случва БАВНО. Освен това при готвене на „тих“ огън, в превод на ниска температура-между 93-100 С, месото се изпича перфектно и не отделя вредни канцерогени. И съответно готвене на прекалено висока температура – пържене и печене на високи градуси – води до образуване на хетероциклични амини (НСА), които са канцерогенни.

Добавянето на алкохол – вино или бира- в марината е задължително. Според едно проучване на Университета в Порто, накисването на телешко месо в червено вино, за около 6 часа преди готвене, намалява размера на канцерогените с до 40% в сравнение с месо, което не е мариновано.

У нас най-популярните транжировки на телешко месо са:

  • Плешка

Използва се за варени и задушени ястия, гювечи или кавърма, както и за смилане на кайма.

  • Бут. От него се оформят Шол и Вайсбрат.

Шолът е подходящ за шницели и кебапи.

Вайсбратът представлява цяло парче, което е подходящо да се запържва и сварява, после да се реже на медальони и да се гарнира със сос. Оригинална е и рецептата , при която през средата на парчето се прави прорез и се пълни със спанак, гъби, бекон и се изпича цялото парче под фолио.

  • Бонфиле.

Това безспорно е най-вкусната и най-крехката част от телешкото месо., поради което е подходящо за стекове и медальони приготвени за няколко минути на грил или тиган.

  • Контрафиле.

Контрафилето не отстъпва по качество на бонфилето. Също е подходящо да се нареже на стекове и да се приготви на грил или на тиган. Може да се запържи предварително, като се завърже с конец, за да не се губи формата му, и се задуши в малко бульон.

  • Джолан.

Джоланът е най-подходящото месо за телешко варено. Когато е нарязано на шайби с коста, е подходящо да се запече в глинен съд със зеленчуци и и вино.

  • Врат.

Ако се пече на скара, задължително изисква да се начука и маринова поне 24 ч преди готвенето. Добър резултат дава и накисването на месото в прясно мляко за 24 ч преди печенето.

Вратът също е подходящ за кебап или кавърма.

  • Телешки гърди.

С тях се приготвят супи,  или се печат в глинен съд на бавен огън. Подходяща компания за тях са картофите.

И накрая казват, че най-подходящите подправки за телешко месо са:

-естрагон – за задушените ястия, в комбинация с бяло вино

- горчица – за задушените ястия или като се използва за маринати на месо за барбекю.

- чубрица- з всички специалитети от националната ни кухня

- джинджифил – в комбинация с чесън и соев сос. Придава азиатски вкус на ястието.

- сос „Уорчестър“ – достатъчни са 1-2 с.л. към кебапите или супите с телешко.

- Портокалова кора – достатъчно е да се сложи по време на готвенето резен кора, за да придаде цитрусов аромат на ястието.

Резюме за нас

 

SunnyFarm Logo

НИЕ сме малка симбиотична ферма разположена в предбалканското село Абланица, на 12 км от гр. Ловеч. Извършваме доставка на храна по график.

Мнения

4.43 STARS
Простичко и лесно го приготвям - пека на скара или грил-тиган, после /вече изпечен/ поръсвам със сол и черен пипер, ...
- mariapepel
Jul 10, 2015 2:18PM

Контакти

0878701095
0887836839

 info (at) sunnyfarm.bg

 

SunnyFarm в социалните мрежи: