Вход

Любопитни новини от кухнята!

Как да готвим месото, за да запазим полезните качества?

Готвенето в гърне или глинени гювечи от близкото минало си има логично обяснение. Храната става особено вкусна, но и много по-полезна. В тези съдове готвенето се случва БАВНО. Освен това при готвене на „тих“ огън, в превод на ниска температура-между 93-100 С, месото се изпича перфектно и не отделя вредни канцерогени. И съответно готвене на прекалено висока температура – пържене и печене на високи градуси – води до образуване на хетероциклични амини (НСА), които са канцерогенни.

Наскоро ние открихме уредите за бавно готвене slow-cooker, които се оказаха изключително удобни за нашето ежедневие. Храната приготвена в тях е божествена. Повече за тях може да видите на сайта www.slowcooker.bg. Благодарим на експерта по здравословно хранене Надя Петрова за нейната книга „В търсене на истината за храната“, от която научихме толкова ценни неща, част от които ще споделим с Вас.

Според специалистите, използването на пикантни маринати намалява количеството на НСА, тъй като билките които влизат в състава на марината действат като антиоксиданти. Така, че мариноването на месото преди готвене има своята здравословна логика. Мащерката, черния пипер, салвията и розмаринът намаляват вредното съдържание на НСА, а киселината в маринатата като лимон и оцет, алкализират месото ( което по принцип е киселинообразуващ продукт). Добавянето на алкохол – вино или бира- в марината е задължително.

Според едно проучване на Университета в Порто, накисването на телешко месо в червено вино, за около 6 часа преди готвене, намалява размера на канцерогените с до 40% в сравнени с месо, което не е мариновано. „За Бульона с уважение! „ За полезните качества на бульона вече сме писали в предишни статии . Приготвен от костите на пиле или телешко, бульонът е богат на почти всички минерали. Допълнителна „екстра“ са желатинът, колагенът и глицинът, които са жизнено важни за нашето здраве.

Желатинът е изключително благоприятен за храносмилателната система – лекува хранителна непоносимост, чревен дисбаланс, язви и колити. Глицинът, въпреки , че е малка аминокиселина е особено важен за доброто здраве и състояние на хрущялите и ставите. Децата също трябва да получават достатъчна доза глицин, тъй като дефицитът от него може да ограничи растежът им.

Кожата ни също обича бульон. Според някои учени костния бульон помага за възстановяване на съединителната тъкан, по този начин подобрява състоянието на кожата и намалява бръчките.

Черният дроб! Този продукт е най-богатата част от животното на мастноразтворими витамини. Някои специалисти твърдят, че истинската форма на витамин А има само в черния дроб и жълтъка на яйцето. Мастноразтворимите витамини не могат да бъдат усвоени, ако не са в комбинация с мазнина. Хубавото на черния дроб – пилешки, телешки или свински, е че витамин А и мазнината вървят в комплект, което гарантира усвояването на витамина.

Мас – в крайна сметка полезна ли е или е вредна? Когато става въпрос за готвене и термична обработка, мазнините, които не променят своите характеристики са наситените мазнини (всички животински и кокосовото масло) . Това е причината френските готвачи да използват основно масло, а нашите баби и прабаби са готвели с мас и не са страдали от високо кръвно и атеросклероза. Ненаситените мазнини(растителните) са полезни за здравето, когато се консумират сурови, а стават вредни, ако бъдат термично обработени.

Според някои учени тук изключение прави зехтинът, който издържа на висока термична обработка и не променя характеристиките си. Така, че добро решение е да се готви с твърдо масло, а за ястията, които го позволяват да се използва и мас. Не се лишавайте от сланинката, особено от нашите прасета, които живеят в естетствения си хабитат- на открито, чист въздух, ровейки в почвата, в търсене на корени.

Резюме за нас

 

SunnyFarm Logo

НИЕ сме малка симбиотична ферма разположена в предбалканското село Абланица, на 12 км от гр. Ловеч. Извършваме доставка на храна по график.

Мнения

5.00 STARS
Страхотен продукт, много ни хареса, днес поръчах още от него, заслужава си...
- dariqdariq
Nov 20, 2017 5:42PM

Контакти

0878701095
0887836839

 info (at) sunnyfarm.bg

 

SunnyFarm в социалните мрежи: