Вход

Органична храна или защо животни отглеждани на пасища?

Вижте какво споделя обявеният за фермер N 1 Джоел Салатин: 

"...........Разликата между яйца от кокошки, отглеждани подово и такива, които са живяли на свобода е невероятна. При индустриалния модел имаме едно хале, което е дълго колкото футболно игрище и в което има три нива от кафези. Постоянната дажба от хормони, медикаменти, преработени пилешки пера и дреболийки, както и зърно се представя за "балансирана естествена диета".

Свободните носачки са подвижни, много по-умни и по-издръжливи и по-агресивни по отношение на менюто си. Те обожават покълнало зърно, плявата от сеното, както и всичко друго, което идва от пасището. Поради голямата им мобилност успяват да си намерят червеи, ларви и други насекоми. Резултатът е по-вкусни и по-здрави яйца - био яйца, които са част от предпочитаната органична храна. Да избереш пасищни пилета е част от културата на здравословното хранене.

Относно свинското месо: Качеството на месото на прасета, отгледани на чиста земя, където могат да ровят и са търсят храната  е много добро. Чистият въздух, слънцето и движението прави животните здрави и те нямат нужда от антибиотици и други добавки за здраве. 

Относно тревопасните животни (телетата): Въпреки, че говедата и овцете  излизат на паша, тя съставлява относително малка част от хранителната им дажба.

По-голям процент се пада на зърното. 70% от зърното, което се произвежда в света, минава през многокамерния стомах на животни, които Господ НЕ е устроил да се препитават със зърно. Всяко животно яде трева, но някои ядат повече от други. Ето някои типични селскостопански животни и относителния процент от диетата им , който трябва да е съставен от трева:

- крави - 100%, пуйки - 50%, пилета - 20%, зайци - 65%, прасета - 50%. Ако разгледате съвременното земеделие, обаче, ще забележите, че това не е начинът, по който храним тези животни.

В повечете случаи на животните просто се дава зърно. Наистина ли е важен пасищния подход и защо той стои в основата на производство на органична храна.

Да, и ето ви някои причини за това:

1. Свежата растителност съдържа огромни количества витамини от групата В, както и естествени антибиотици. Те са ключови за доброто здраве, обаче са летливи. В момента, в който тревата е окосена, големи количества от тези компоненти се изпаряват. Ето защо пашата е особено важна. Това е и в основата на произвеждане на фермерска храна


2. Всяко животно, което има възможност да пасе прясна трева, автоматично ще получава достатъчно движение, което е необходим елемент за формирането на здрави стави и мускули. Движението помага на храносмилането, раздвижва кръвта и намалява стреса. Особено при консумиране на прясно месо от пасищни животни ще усетите разликата във вкуса на храната.

3. Когато са на пасището, животните могат да дишат чист въздух и да ПОПИВАТ слънчева светлина:двата жизненоважни елемента, които сме отнели на 90% от селскостопанските животни, отглеждани в промишлени халета.

Там те дишат единствено въздух, наситен с фекални частици и прах. В затворените птицекомплекси и свинеферми въздухът е така натровен с амонячни изпарения, че не може да се диша. При отсъствие на слънчева светлина функциите на някои жлези се забавят, а това възпрепятства усвояването на хранителните вещества. 

4. Зърното, с което се угояват животните в промишлените комплекси е висококалорично и дава бърз разстеж, но често е нездравословно. Представете си  какво ще стане, ако минете на диета  от десертчета "Сникърс" и сладолед. Може да наедреете бързо, но няма да сте здрави. С увеличаване на енергията и намаляване на витаминно-минералния порцион, животните се нуждаят от лекарства за да компенсират разрушеното си здраве от тази висококалорична диета.

5. Качеството, вкусът, консистенцията и хранителния профил на всички белтъчини с животински произход ( пилешко, млечни продукти, месо, яйца), които са произведени чрез пасищния метод далеч надхвърлят хранителните изисквания определени от Департамента по земеделие. Месото е с по-високо съдържание на витамини, съдържа по-малко наситени мазнини, яйцата реално понижават холестерола....."

Ние от Sunny Farm, като последователи на Джоуел Салатин, изповядваме философията, че животните, от които получаваме нашата храна, трябва да се отглеждат в условия максимално близки до тяхната естествена среда. Така остават здрави.

Sunny Farm  =   на производство на екологично чиста храна. Ние се стремим да покрием изискванията за био ферма, която произвежда органични продукти.

 

Резюме за нас

 

SunnyFarm Logo

НИЕ сме малка симбиотична ферма разположена в предбалканското село Абланица, на 12 км от гр. Ловеч. Извършваме доставка на храна по график.

Мнения

5.00 STARS
Прясно, ароматно и много вкусно. Освен вълшебен бульон, който сварихме и ще имаме за доста време напред, месото най-сетне ми ...
- zkoleva
Nov 16, 2014 5:32PM

Контакти

0878701095
0887836839

 info (at) sunnyfarm.bg

 

SunnyFarm в социалните мрежи: