Вход

Органична храна или защо животни отглеждани на пасища?

Вижте какво споделя обявеният за фермер N 1 Джоел Салатин: 

"...........Разликата между яйца от кокошки, отглеждани подово и такива, които са живяли на свобода е невероятна. При индустриалния модел имаме едно хале, което е дълго колкото футболно игрище и в което има три нива от кафези. Постоянната дажба от хормони, медикаменти, преработени пилешки пера и дреболийки, както и зърно се представя за "балансирана естествена диета".

Свободните носачки са подвижни, много по-умни и по-издръжливи и по-агресивни по отношение на менюто си. Те обожават покълнало зърно, плявата от сеното, както и всичко друго, което идва от пасището. Поради голямата им мобилност успяват да си намерят червеи, ларви и други насекоми. Резултатът е по-вкусни и по-здрави яйца - био яйца, които са част от предпочитаната органична храна. Да избереш пасищни пилета е част от културата на здравословното хранене.

Относно свинското месо: Качеството на месото на прасета, отгледани на чиста земя, където могат да ровят и са търсят храната  е много добро. Чистият въздух, слънцето и движението прави животните здрави и те нямат нужда от антибиотици и други добавки за здраве. 

Относно тревопасните животни (телетата): Въпреки, че говедата и овцете  излизат на паша, тя съставлява относително малка част от хранителната им дажба.

По-голям процент се пада на зърното. 70% от зърното, което се произвежда в света, минава през многокамерния стомах на животни, които Господ НЕ е устроил да се препитават със зърно. Всяко животно яде трева, но някои ядат повече от други. Ето някои типични селскостопански животни и относителния процент от диетата им , който трябва да е съставен от трева:

- крави - 100%, пуйки - 50%, пилета - 20%, зайци - 65%, прасета - 50%. Ако разгледате съвременното земеделие, обаче, ще забележите, че това не е начинът, по който храним тези животни.

В повечете случаи на животните просто се дава зърно. Наистина ли е важен пасищния подход и защо той стои в основата на производство на органична храна.

Да, и ето ви някои причини за това:

1. Свежата растителност съдържа огромни количества витамини от групата В, както и естествени антибиотици. Те са ключови за доброто здраве, обаче са летливи. В момента, в който тревата е окосена, големи количества от тези компоненти се изпаряват. Ето защо пашата е особено важна. Това е и в основата на произвеждане на фермерска храна


2. Всяко животно, което има възможност да пасе прясна трева, автоматично ще получава достатъчно движение, което е необходим елемент за формирането на здрави стави и мускули. Движението помага на храносмилането, раздвижва кръвта и намалява стреса. Особено при консумиране на прясно месо от пасищни животни ще усетите разликата във вкуса на храната.

3. Когато са на пасището, животните могат да дишат чист въздух и да ПОПИВАТ слънчева светлина:двата жизненоважни елемента, които сме отнели на 90% от селскостопанските животни, отглеждани в промишлени халета.

Там те дишат единствено въздух, наситен с фекални частици и прах. В затворените птицекомплекси и свинеферми въздухът е така натровен с амонячни изпарения, че не може да се диша. При отсъствие на слънчева светлина функциите на някои жлези се забавят, а това възпрепятства усвояването на хранителните вещества. 

4. Зърното, с което се угояват животните в промишлените комплекси е висококалорично и дава бърз разстеж, но често е нездравословно. Представете си  какво ще стане, ако минете на диета  от десертчета "Сникърс" и сладолед. Може да наедреете бързо, но няма да сте здрави. С увеличаване на енергията и намаляване на витаминно-минералния порцион, животните се нуждаят от лекарства за да компенсират разрушеното си здраве от тази висококалорична диета.

5. Качеството, вкусът, консистенцията и хранителния профил на всички белтъчини с животински произход ( пилешко, млечни продукти, месо, яйца), които са произведени чрез пасищния метод далеч надхвърлят хранителните изисквания определени от Департамента по земеделие. Месото е с по-високо съдържание на витамини, съдържа по-малко наситени мазнини, яйцата реално понижават холестерола....."

Ние от Sunny Farm, като последователи на Джоуел Салатин, изповядваме философията, че животните, от които получаваме нашата храна, трябва да се отглеждат в условия максимално близки до тяхната естествена среда. Така остават здрави.

Sunny Farm е в период на производство на екологично чиста храна. Ние се стремим да покрием изискванията за био ферма, която произвежда органични продукти.

 

Резюме за нас

 

SunnyFarm Logo

НИЕ сме малка симбиотична ферма разположена в предбалканското село Абланица, на 12 км от гр. Ловеч. Извършваме доставка на храна по график.

Мнения

5.00 STARS
Перфектно приготвен суджук - подправки, соленост, ниво на изсушаване. Вакумираната опаковка идеално предпазва суджука от допълнителн сушене. Препоръчвам за ценители.
- jordanj
Jun 22, 2015 7:25AM

Контакти

0878701095
0887836839

 info (at) sunnyfarm.bg

 

SunnyFarm в социалните мрежи: