Вход

Тревно фермерство

Носи ли ни здраве една храна не е въпрос само на липса на токсичност, а трябва да се отчита и нейната питателност. По-питателна ли е храната получена при пасищното отглеждане на животни?

Тревното фермерство е сравнително непопулярен термин, но още през 1984 г Алан Нейшън , журналист се заема с реабилитацията на тревата, след посещение в Нова Зеландия, срещайки се с овцевъди, които се самоопределят като тревни фермери. Тревните фермери отглеждат животни - за месо, яйца, мляко и вълна - но като част от хранителна верига, където тревата е ключов вид.

 

Един от принципите на съвременното тревно фермерство е да разчита максимално на слънцето и неговата жива енергия, улавяна ежедневно чрез процесите на фотосинтеза, превръщането и в хранителен продукт, който след това може да бъде преобразуван в ценна човешка енергия. Според Нейшън има два ефективни начина за улавяне на слънчевата енергия: – единият е да отидеш в градината, да си извадиш морков и да го изядеш. Това е директен трансфер на слънчева енергия в човешка. - вторият е да изпратиш животното да събере свободна слънчева енергия от тревата, а после да консумираш месо от това животно. Така, че най-лесния начин да се улови слънчева енергия под формата на животинско месо е като се отглежда трева. Животните ядат тревата, която преди това се е хранила със слънце.

Стръковете трева през целия горещ летен ден превръщат слънчевата светлина в захари. За да поддържат процесите на фотосинтеза, корените на тревите извличат вода и минерали дълбоко от почвата, същите минерали скоро ще станат част от месото на животното.

Ако животното има нужда от повече магнезии, калий или цинк, ако се нуждае от антибиотични компоненти, то чрез вродения си инстикт отива при тези треви, които ще му ги набавят. Това е и смисълът на ежедневното преместване на животните на нова трева, за да му се предостави цялото разнообразие на „салатния бар“, както го нарича Дж. Салатин.

За разлика от животните, които се отглеждат в затворени пространства - те никога няма да вкусят подобна храна, а порционът им ще зависи изцяло от животинския диетолог. Ето така пашата променя хранителния профил на пилешкото, говеждото месо и яйцата. Не е новост, че големите количества бета–керотин, витамин Е и фолиева киселина проникват в плътта на животните, които ядат трева.

Месото на пасящите трева животни е с близък хранителен профил до дивечовото. То освен всичко друго съдържа и свързана линоленова киселина (CLA) – вид мастна киселина, която помага за намаляване на теглото и предпазва от ракови изменения. Източници: книги на Джоуел Салатин, статии на Алан Нейшън, книги на Майкъл Полан.

Резюме за нас

 

SunnyFarm Logo

НИЕ сме малка симбиотична ферма разположена в предбалканското село Абланица, на 12 км от гр. Ловеч. Извършваме доставка на храна по график.

Мнения

5.00 STARS
Страхотен продукт, много ни хареса, днес поръчах още от него, заслужава си...
- dariqdariq
Nov 20, 2017 5:42PM

Контакти

0878701095
0887836839

 info (at) sunnyfarm.bg

 

SunnyFarm в социалните мрежи: