Вход

Фактология на пилешката супа

Пилешката супа вероятно фигурира в човешката диета, откакто на този свят съществуват пилета и супи.

Това най-обикновено ястие са предписвали при простуди още в древен Египет, а славата му като мощен цяр стига до Средновековието.

Негови привърженици са персийският лечител Авицена и еврейският Моисей Маймонидес. До ден-днешен ястието широко се използва като лечебно средство, предписано от баби и майки.

Доскоро нямаше научни доказателства за ефикасността на пилешката супа, но през 2000 г. учени от университета в Небраска обосноваха противовъзпалителното действие на коктейла от витамини и хранителни вещества в нея.

Те имат свойството да забавят растежа на неутрофилите (вид бели кръвни клетки) и успоредно с това да стимулират изхвърлянето на слуз. А колкото по-малко са неутрофилите, толкова по-малко са симптомите на простудата.

Д-р Займънт, специалист по белодробни заболявания, отбелязва, че пилешката супа съдържа и вещества, които намират широко приложение в лекарствените средства срещу настинките. Например една аминокиселина, която месото от птици отделя по време на варене. В химическо отношение лекарят сравнява пилешката супа с медикамента ацетилцистейн, който се предписва при бронхит и други заболявания на дихателните пътища.

Според японски учени супата оказва благотворно влияние и при високо кръвно налягане. Действието на съдържащите се в пилешките гърди колагенови белтъчини е сходно с това на АСЕ-инхибиторите (група лекарствени средства срещу високо кръвно). И не на последно място - парата от горещото ястие отпушва носа и гърдите, облекчава симптомите на настинка.

Крайният извод: макар да липсват абсолютни доказателства, че пилешката супа предотвратява простудите, налице са много факти, които доказват, че е в състояние да облекчи симптомите. Останалите и възможности продължават да са обект на изследване.

Ако искате да се почувствате моментално здрав, сварете голяма тенджера пилешка супа.

А рецептата можете да видите в секцията "Рецепти на седмицата".

Резюме за нас

 

SunnyFarm Logo

НИЕ сме малка симбиотична ферма разположена в предбалканското село Абланица, на 12 км от гр. Ловеч. Извършваме доставка на храна по график.

Мнения

5.00 STARS
Каймата е чудесна и със сигурност ще си поръчам отново. Благодаря Ви за качествения продукт!
- malinka235
Jul 28, 2015 10:30AM

Контакти

0878701095
0887836839

 info (at) sunnyfarm.bg

 

SunnyFarm в социалните мрежи: