Вход

Фактология на пилешката супа

Пилешката супа вероятно фигурира в човешката диета, откакто на този свят съществуват пилета и супи.

Това най-обикновено ястие са предписвали при простуди още в древен Египет, а славата му като мощен цяр стига до Средновековието.

Негови привърженици са персийският лечител Авицена и еврейският Моисей Маймонидес. До ден-днешен ястието широко се използва като лечебно средство, предписано от баби и майки.

Доскоро нямаше научни доказателства за ефикасността на пилешката супа, но през 2000 г. учени от университета в Небраска обосноваха противовъзпалителното действие на коктейла от витамини и хранителни вещества в нея.

Те имат свойството да забавят растежа на неутрофилите (вид бели кръвни клетки) и успоредно с това да стимулират изхвърлянето на слуз. А колкото по-малко са неутрофилите, толкова по-малко са симптомите на простудата.

Д-р Займънт, специалист по белодробни заболявания, отбелязва, че пилешката супа съдържа и вещества, които намират широко приложение в лекарствените средства срещу настинките. Например една аминокиселина, която месото от птици отделя по време на варене. В химическо отношение лекарят сравнява пилешката супа с медикамента ацетилцистейн, който се предписва при бронхит и други заболявания на дихателните пътища.

Според японски учени супата оказва благотворно влияние и при високо кръвно налягане. Действието на съдържащите се в пилешките гърди колагенови белтъчини е сходно с това на АСЕ-инхибиторите (група лекарствени средства срещу високо кръвно). И не на последно място - парата от горещото ястие отпушва носа и гърдите, облекчава симптомите на настинка.

Крайният извод: макар да липсват абсолютни доказателства, че пилешката супа предотвратява простудите, налице са много факти, които доказват, че е в състояние да облекчи симптомите. Останалите и възможности продължават да са обект на изследване.

Ако искате да се почувствате моментално здрав, сварете голяма тенджера пилешка супа.

А рецептата можете да видите в секцията "Рецепти на седмицата".

Резюме за нас

 

SunnyFarm Logo

НИЕ сме малка симбиотична ферма разположена в предбалканското село Абланица, на 12 км от гр. Ловеч. Извършваме доставка на храна по график.

Мнения

5.00 STARS
От селското пиле приготвих пилешка супа за капризното ми на вкус дете. Ароматът й беше неповторим, не се наложи да ...
-
Aug 11, 2014 10:41AM

Контакти

0878701095
0887836839

 info (at) sunnyfarm.bg

 

SunnyFarm в социалните мрежи: