Вход

Превърнахме ли се в "ходеща царевица"?

Превърнахме ли се в “ходеща царевица”? 

Джоел Салатин казва, че с каквото храниш мислите и емоциите се, такова е отношението ти към всичко останало в реалността.

Начинът, по който ние от Sunny Farm отглеждаме нашите пилета, телета и прасета, е отражение на нашия светоглед.

За нашите вярвания и принципи ще научите повече, ако добиете представа какво четем. Затова подбрахме за вас откъси от книгите на наш любим автор - Майкъл Полан.

Писател, който се опитва да даде пространствен отговор на въпроса Какво ядем?

 

В този цитат конкретно той обяснява защо да предпочитаме говеждо месо от хранени на паша животни, пред хранени с царевица.

„………Ходеща царевица………….често се казва, че ние сме това, което ядем, и това е истина, така че в основата си ние сме царевица – по-точно технологично преработена царевица.

Все пак доказването на горното твърдение би срещнало редица трудности, най-вече заради неохотата да се даде обяснение как и защо царевицата се е превърнала в основна съставка на нашето меню, покривайки площ от земната повърхност, по-голяма в сравнени,е с което и да било друго, отглеждано от човека насаждение.

……Когато реших да последвам индустриалната хранителна верига – която понастоящем храни болшинството от нас през повечето време и чиято кулминация са супермаркетите и заведенията за бързо хранене, очаквах разкритията ми да ме отведат на много и различни места, но неизменно се озовавах все на едно и също място – полята с царевица.

Царевицата храни телето, което става на пържоли.

Тя храни пилетата и прасетата, пуйките и агнетата, също сома и тилапията, и дори сьомгата, по природа месоядна (приучена да яде царевица в рибовъдните ферми).

Яйцата съдържат основно царевица. Сиренето и млякото, някога произвеждани в мандри на пасящи на воля крави, сега обикновено са продукт на животни от породата „Холщайн“, които прекарват живота си в затворени помещения, хранени с царевица и привързани към машини за доене.

Като добавка към това повечето безалкохолнии плодови напитки се подслаждат с високофруктозен царевичен сироп. Царевица има в супите, снаксовете и кексовете, в глазурите и в месните сосове, във вафлите, сиропите и лютивите сосове, в майонезата и горчицата, в хот-дога и наденицата, в маргарина и сладкишите, в салатните дресинги и подправките.

И така, оказва се, че ние наистина сме ходеща царевица……

...основното предимство е, че царевицата е калорична храна, от която се пълнее бързо.

Животните наддават тегло бързо. Месото на животните става сочно, с вкус и текстура, каквато се харесват на потребителя.

Но месото на угоявани само с царевица телета съдържа повече наситени мазнини и по-малко Омега-3 мастни киселини в сравнение с това на хранещите се с трева животни.

Тревите предлагат богато и питателно меню за паша. Кравите подобно на овцете, бизоните и другите преживни са приспособени да преработват тревата (която едностомашните създания като нас не са в състояние да смелят), превръщайки я във висококачествени протеини.

Те могат да правят това, защото притежават най-съвършения храносмилателен орган в природата – търбухът.

Защо обаче повечето телета не вкусват и стрък трева след октомври. Отговорът е прост – бързина или ефективност както предпочита да се изразяват в индустрията.

Когато пасат трева, телетата по-бавно достигат нужното клнично тегло, отколкото ако се хранят с високо калорична смеска.

Подобно на съвременните хора, съвременните животни са предразположени към нови модерни болести, свързани с необичайната им диета.

Те са създадени да ядат фураж и трева, а ние ги тъпчем със зърно. Но по-страшното е, че ги отглеждаме в стопанства, където ги държим затворени, което е насилие върху биологическата и еволюционната логика на храносмилателната им система.

Това, което поддържа животните относително здрави, са антибиотиците.

Лекарствата се дават на болните животни, но те най-вероятно не биха били болни без зърнената диета…….“


Нашите животни са свободни, хранят се природосъобразно и използвайки нашите продукти ставате все по-малко ходеща цареица.

Резюме за нас

 

SunnyFarm Logo

НИЕ сме малка симбиотична ферма разположена в предбалканското село Абланица, на 12 км от гр. Ловеч. Извършваме доставка на храна по график.

Мнения

4.50 STARS
Разкошни джоланчета - не са изобщо мазни, а крехки и направо се топят в устата. Вече няколко пъти купувам и ...
- mariapepel
Mar 16, 2015 10:24AM

Контакти

0878701095
0887836839

 info (at) sunnyfarm.bg

 

SunnyFarm в социалните мрежи: