Вход

Шоково замразени пасищни пилета - доставка на месо.

Скъпи клиенти,

С настъпването на есента приключи пасищното отглеждане на пилета. През активния летен сезон в нашата ферма отгледахме пасищни пилета и в края на лятото замразихме чрез „шоково“ замразяване качествените екологично чисти продукти от тях.

Ако се тревожите, че при замразяването храната губи част от полезните си свойства, може да Ви успокоим: правилно замразените храни максимално запазват хранителния си профил, а така също вкуса и вида си.

Шоковото замразяване се извършва в хладилни тунели, изградени от пенополиуретанови панели и е подходящо за месо. Оказва се, че замразяването е един от най-щадящите методи за осигуряване на трайност както на месните продукти. А колкото по-бързо е то, толкова по-слабо се уврежда храната.

Как да приготвяме телешкото?

Мнозина се страхуват да готвят телешкото месо, защото става жилаво и сухо. Това може да се избегне ако се знае предварително кое месо за какъв вид ястие става.

Как да готвим месото, за да запазим полезните качества?

Готвенето в гърне или глинени гювечи от близкото минало си има логично обяснение. Храната става особено вкусна, но и много по-полезна. В тези съдове готвенето се случва БАВНО. Освен това при готвене на „тих“ огън, в превод на ниска температура-между 93-100 С, месото се изпича перфектно и не отделя вредни канцерогени. И съответно готвене на прекалено висока температура – пържене и печене на високи градуси – води до образуване на хетероциклични амини (НСА), които са канцерогенни.

5 причини да изберем органични продукти от пасищно отглеждани животни

Защо да изберем месо от пасищно отглеждани животни?

Каква е причината съвременният човек да предпочита органични продукти за здравословно хранене:

1. Тъй като значителни количества бета-каротин, витамин Е и фолиева киселина проникват в плътта на животните, които ядат трева. 

2. Пасищното пилешко и говеждо месо, както и жълтъците на яйцата от свободни кокошки са наситени с високо ниво на хлорофил и са с по-ниско ниво на наситени мазнини

Любопитни новини от кухнята!

Как да готвим месото, за да запазим полезните качества?

Готвенето в гърне или глинени гювечи от близкото минало си има логично обяснение. Храната става особено вкусна, но и много по-полезна. В тези съдове готвенето се случва БАВНО. Освен това при готвене на „тих“ огън, в превод на ниска температура-между 93-100 С, месото се изпича перфектно и не отделя вредни канцерогени. И съответно готвене на прекалено висока температура – пържене и печене на високи градуси – води до образуване на хетероциклични амини (НСА), които са канцерогенни.

Наскоро ние открихме уредите за бавно готвене slow-cooker, които се оказаха изключително удобни за нашето ежедневие. Храната приготвена в тях е божествена. Повече за тях може да видите на сайта www.slowcooker.bg. Благодарим на експерта по здравословно хранене Надя Петрова за нейната книга „В търсене на истината за храната“, от която научихме толкова ценни неща, част от които ще споделим с Вас.

„….и хамбургерите могат да не са вредни!“

Може би сте забравили вкуса на истинското говеждо. Ние от Sunnyfarm се стремим да Ви доставяме месо от свободно пасло и хранено с трева говедо. Никое от нашите животни не е прекарало и ден в угояване. Месото е с много по-ниско съдържание на мазнини от това на хранените със зърно говеда и има много по-силен и специфичен вкус. Следваме философията, че „Природата е дяволски умна“. 

Старите и нискотехнологични методи в животновъдството се завръщат с пълна сила, защото с времето доказаха, че така се произвеждат истински и здравословни продукти.

В този ред на мисли хамбургер не означава винаги вредна храна. Домашно приготвения бургер от пасищно месо е източник на сила и наслада. 

Опитайте и кажете............

 

 

 

Тревно фермерство

Носи ли ни здраве една храна не е въпрос само на липса на токсичност, а трябва да се отчита и нейната питателност. По-питателна ли е храната получена при пасищното отглеждане на животни?

Тревното фермерство е сравнително непопулярен термин, но още през 1984 г Алан Нейшън , журналист се заема с реабилитацията на тревата, след посещение в Нова Зеландия, срещайки се с овцевъди, които се самоопределят като тревни фермери. Тревните фермери отглеждат животни - за месо, яйца, мляко и вълна - но като част от хранителна верига, където тревата е ключов вид.

Фактология на пилешката супа

Пилешката супа вероятно фигурира в човешката диета, откакто на този свят съществуват пилета и супи.

Това най-обикновено ястие са предписвали при простуди още в древен Египет, а славата му като мощен цяр стига до Средновековието.

Негови привърженици са персийският лечител Авицена и еврейският Моисей Маймонидес. До ден-днешен ястието широко се използва като лечебно средство, предписано от баби и майки.

Доскоро нямаше научни доказателства за ефикасността на пилешката супа, но през 2000 г. учени от университета в Небраска обосноваха противовъзпалителното действие на коктейла от витамини и хранителни вещества в нея.

Яйца и пилешко месо от свободн гледани животни - здравословно хранене и здрави хора

Здравословно хранене - тези магически думи, които в последните години накараха много българи да предпочитат екологично чиста храна, да говорят и търсят т.нар органични храни. Каква е разликата? Информацията по-долу е предоставена от нашия екип, за да знаете какво да изберете.

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ПИЛЕТА, ОТГЛЕЖДАНИ ПО ТРАДИЦИОННИЯ НАЧИН – В ПОМЕЩЕНИЯ И ТЕЗИ, ОТГЛЕЖДАНИ ПАСИЩНО?

• Свежият въздух

Когато пилетата прекарват целия си живот – 52-56 дена в затворени помещения те дишат един и същ въздух, с отложени в него въглерод, азот и други химически разтвори. 

Когато животните дишат такъв въздух, това не само уврежда техните дихателни мембрани, но и избутва витамин А и Д от тялото и ги отлага в токсични дози в черния им дроб.

Причината, поради която при традиционния интензивен метод на отглеждане на пилетата се дават хормони и антибиотици е за да се компенсира липсата на естествени условия- чист въздух, светлина, зелен материал и физическа дейност.

Резюме за нас

 

SunnyFarm Logo

НИЕ сме малка симбиотична ферма разположена в предбалканското село Абланица, на 12 км от гр. Ловеч. Извършваме доставка на храна по график.

Мнения

5.00 STARS
Прясно, ароматно и много вкусно. Освен вълшебен бульон, който сварихме и ще имаме за доста време напред, месото най-сетне ми ...
- zkoleva
Nov 16, 2014 5:32PM

Контакти

0878701095
0887836839

 info (at) sunnyfarm.bg

 

SunnyFarm в социалните мрежи: