Вход

Пролетно прясно телешко месо със зеленчуци

екологично чисто месо - прясно телешко месо

Пролет е. В градините се появиха първите зелени листа на салатата, пресния лук и чесън, спанак и лапад. Тревите по пасищата отново са зелени и животните, които отглеждаме по пасищен начин са на воля. Това прави месото им - прясно телешко много вкусно. 

В рецептата, която Ви представяме днес, доставеното от нас екологично чисто телешко месо е съчетано по майсторски начин с пролетни зеленчуци.

Посветихме дотук много статии на идеята за пасищно отглежданите животни и качествата на получената от тях здравословна храна. В България във всяка био ферма се отглежда органична храна, която има невероятен вкус, а сготвена по правилния начин ще Ви представи по отличен начин пред семейството и приятелите. Сега е ред да Ви покажем няколко специални рецепти.

Печено свинско с ябълков сос

Печено свинско с ябълков сос

Продукти: 1 кг свинско от бут за печене, 1 с.л едрозърнеста горчица, по 2 с.л. ситно нарязан магданоз и мащерка и по още няколко стръкчета,1 ч.л. ситно нарязана салвия, 80 г прошуто или бекон, олио за намазване на тавата, 3 моркова, разполовени по дължина и срязани на две, 500 г дребни картофи, разполовени, 2 глави червен лук, на едри парчета, 12 скилидки чесън, 1 малка глава целина (около 650 г), обелена и нарязана на 12 парчета

ЗА СОСА 2 с.л нишесте, 600 мл пилешки бульон, 1 малка ябълка, нарязана къдраво зеле и грах, за сервиране

Зелеви сърми с телешки шол

Зелеви сърми с телешки шол     

Начин на приготвяне:

Телешкото се накисва за 1 ч в подсолена вода, изцежда се.

2 моркова, нарязани на кубчета, и 3 глави, наситнен лук, се задушават в масло.

Печено свинско със сушени кайсии

Печено свинско със сушени кайсии    

Необходими продукти:

свинско месо - 1 кг.
сушени кайсии - 100 гр.
сол, черен пипер,
сметана - 150 гр.
нишесте - 1 ч. л.
бадеми - 2 с. л.
бяло вино -100мл

Суров суджук с макарони и вино

<

Необходими продукти за 4 порции: 500 г суров суджук, 2 с.л. зехтин, 2 дафинови листа, 2 скалидки чесън, 1 глава накълцан лук, 1ч.л. сушен розмарин, 1ч.л. риган, 1 патладжан нарязан на кубчета, 340 дребни гъби печурки, 4 с.л доматено пюре, 300 мл червено вино, 600 мл пилешки бульон, 225 г макарони, 225 г червено зеле, ситно нарязано, 85 г прясна галета, 1 с.л прясно настърган пармезан, Сол и черен пипер на вкус,

Приготвяне: Сложете суровия суджук в голям тиган и го запържете от двете страни, докато се зачерви леко. Махнете го от съда и го оставете настрана в чиния. Изхвърлете излишната мазнина от тигана. Прибавете зехтина, дафиновите листа и загрейте, докато зехтинът се затопли. Сложете чесъна, лука, розмарина и ригана и разбърквайте непрекъснато 5 минути или докато лукът омекне.Добавете с разбъркване патладжана и гъбите. Сложете доматеното пюре, виното и пилешкия бульон. Изчакайте сместа да заври и отстранете съда от котлона. Нарежете суджука и го сипете в ястието. Похлупете и печете във фурна 20 минути. Добавете макароните, разбъркайте и похлупете съда. Върнете го във фурната за около 10 минути. На този етап макароните няма да са напълно готови. Извадете ястието от печката. Намалете температурата на фурната на 180 градуса. Постепенно прибавете всичкото червено зеле, като изчаквате първоначалното количество да се свие. Смесете галетата, магданоза и пармезана и ги поръсете равномерно върху ястието. Запечете във фурна без капак докато се образува златиста коричка. Сервирайте веднага.

Лятно пилешко бутче.

Необходими продукти:

ЛЯТНО ПИЛЕШКО БУТЧЕ.

Пилешки бутчета- 6 броя, горчица - 3 с.л.,сол - 1 ч.л., лимонова бира - 150 мл, зехтин – 4 с уп лъжици, мед - 1 с.л, черен пипер – млян, къри - 1/2 ч.л.

Пилешките бутчета се подреждат в намазнена тава. Всички останали съставки се разбиват добре и с тази марината се заливат бутчетата.

Телешко по бургундски

700 г телешки шол или плешка, 250 г гъби печурки, 2 бр. дафинов лист, 2 морковa, 2 глави лук, 1 - 2 скилидки чесън, 3 стръка селъри, 1 кутийка концентрирано доматено пюре, 100 г бекон, 400 мл червено вино, 40 г масло, 500 мл телешки бульон, сол и черен пипер, 3 с.л. зехтин, 2 с.л. брашно 

Сварете телешки бульон от кокали или използвайте от готовия бульон на Sunnyfarm 
Нарежете лука и чесъна на ситно, а морковът и селърите на едро.
 Нарежете месото на парчета и го овкусете със сол и черен пипер. Запържете го в загрят тиган с малко зехтин.


Щом месото промени цвета си, добавете зеленчуците и запържете за 5 минути. След това добавете доматеното пюре и разбъркайте.
 Добавете брашното и бъркайте в продължение на 1-2 минути. 
Добавете бульона, виното и дафиновите листа. Оставете сместа да заври, похлупете и намалете огъня. Оставете ястието да къкри в продължение на два часа (или в тенджера под налягане за 45 мин.).


Нарежете гъбите и ги добавете към ястието към края на приготвянето му. Гответе още 15 минути. Овкусете със сол и черен пипер.
 Сервирайте ястието, гарнирано с картофено пюре.

Нашите съвети за телешки стек

Ако искате телешките стекове да станат по-крехки и сочни Ви предлагаме да опитате следния начин за приготовление:

Нарязвате стекове напречно на мускулните влакна с дебелина 2.5 см.

Нареждате ги в тавичка и ги поливате със соев сос – да се добре покрити. Поръсвате ги с малко водка или някакъв друг твърд алкохол (може и вино) и малко зехтин или олио. Добавяте черен пипер и мащерка или друга подправка по избор. Покривате тавичката с фолио и оставяте в хладилник за 12 до 24 часа. Добре e веднъж да се обърнат стековете.

Резюме за нас

 

SunnyFarm Logo

НИЕ сме малка симбиотична ферма разположена в предбалканското село Абланица, на 12 км от гр. Ловеч. Извършваме доставка на храна по график.

Мнения

4.43 STARS
Простичко и лесно го приготвям - пека на скара или грил-тиган, после /вече изпечен/ поръсвам със сол и черен пипер, ...
- mariapepel
Jul 10, 2015 2:18PM

Контакти

0878701095
0887836839

 info (at) sunnyfarm.bg

 

SunnyFarm в социалните мрежи: